Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-89

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-89
Okunma : 1.501 views Yorum Yap

SABRİ ARTAM CAMİİ: Hayırsever Sabri Artam tarafından Bahçeköy Beldesi’nin Kemer mahallesinde inşa edilen ve Osmanlı mimarı tarzında bir cami olup, tarihi özelliği yoktur.

SABUNCU İSKELESİ: Sarıyer balıkçı barınağının (Taşiskelesi) batı kısmında küçük bir iskele idi. Küçük balıkçı kayıkları ile mangal kömürü taşıyan küçük tekneler bu iskeleye yanaşıyordu. Rıhtım tanzim ve çevre düzenlemesi sırasında 1999’da bu iskele de ortadan kaldırıldı.

SADBERG HANIM MÜZESİ: Büyükdere, Piyasa Caddesi üzerindeki tarihi Azaryan Yalısı 1954’de Vehbi Koç tarafından satın alınarak karısı Sadberg Hanım’ın adına müze olarak açıldı. Bina eskisine sadık kalınarak yenilendi. Yandaki küçük yalı da alınarak müzeye dahil edildi. Müze iki bölümden oluşuyor. Birinci bölüm (Büyük bina, Azaryan yalısı); ikinci bölüm küçük bina. Büyük binada sanat tarihi; ikinci binada ise arkeolojik eserler sergilenmektedir.

SADIK AHMET PARKI: Tarabya Mahallesindedir. Tarabya parkına yeni düzenleme yapılmış ve ismi de Dr. Sadık Ahmet Parkı olarak değiştirilmiştir. 2.396,68 m²’lik bir alan üzerindedir. 824,25 m²’lik bir yeşil alanı,  69,76 m²’lik çocuk oyun alanı ve ayrıca tesis bulunmaktadır.

SADIK BABA;  Meşayih (Şeyh) ve ülemadandır. Asıl ismi Basmacızade Sadık Efendi’dir. Sarıyerli olup Anadolukavak eski mezarlıkta gömülü bir yatırdır

SADIK GÜNEY PARKI: Bahçeköy’dedir. 650,00 m²’lik bir alanı kapsar, 250,00 m²’lik yeşil alanı, 88,00 m²’lik çocuk oyun alanı ve 50,00 m²’lik spor alanı vardır.

SADIK HOCA MAHALLE MEKTEBİ:  Rumelikavağı’ndaki ilk özel okul Sadık Hoca Mahalle Mektebi idi. Bu okulda yıllarca eğitim verildi. Türk ordusunun iki mareşalinden biri olan M. Fevzi Çakmak, Sadık Hoca’nın Mahalle Mektebinde okudu.

SADIK TOMAK PARKI: Bahçeköy’dedir. 600,00 m²’lik bir alan üzerinde yapılmıştır. 200,00 m²’lik yeşil alanı, 100,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

SADRİ ALIŞIK HOŞGÖRÜ PARKI: Ferahevler Mahallesindedir. 2.177,00 m²’lik bir alanı kapsar, 1.633,00 m² yeşil alan, 230,00 m² çocuk oyun alanı ve 148,00 m² de spor alanı bulunmaktadır.

SAFİ BABA: Horasan’dan İstanbul kuşatmasında bulunmak için gelen Cihat Erlerinden biridir. Ayrıca Çamlıca da İvaz Baba, Beykoz’da Yuş’a Tepesinde Arkam Baba, Eyüp Sultan tepesinde Karyağdı Baba, Sütlücede Kömürcü Evliyası, Yedikule’de Eryek Baba, Merdivenköy de Şahkulu Sultan, Yıldız Baba Yıldız Hamamı mevkiinde, Tezveren Dede, Vezirhanı altında Ali Baba (Fatih Erlerindendir), Ayasofya’da Sancaktar Baba, Ayasofya’daki hamamın dibinde Salcı Baba yine aynı yerde Şücâüddin ve Cihangir’de Sakabaşı cihat erlerindendir.. Safi Baba ve diğerleri İstanbul’un fethinden sonra erenlerden sayılmışlar, çoğu Bektaşi efsanelerine geçmiştir. 

SAĞLAM, Cemil (……..): Bir dönem Yenimahalle muhtarı olarak görev yaptı.

SAĞLIK BAKANLIĞI TARABYA AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ:  Tarabya Caddesi bayırı üzerindedir.

SAĞLIKLI YAŞAM YÜRÜYÜŞ PARKURU: Kireçburnu – Tarabya ve Kireçburnu –Kefeliköy arasındaki sahil boyu sağlıklı yaşam ve yürüyüş parkuru Boğaziçi’nin en iyi parkurlarından biridir. Bu parkur Yeniköy’den Sarıyer Orduevine kadar gitmektedir.

SAHAK MESROP ERMENİ İLKOKULU: Yenimahalle Dalyan Sokaktaki Ermeni Sahap Mesrop Ermeni İlkokulu uzun yıllar eğitim verdi. Ermeni cemaat azalınca okulda öğrenim ve eğitim verilemez oldu. Okul kapalı durumdadır. Okul binası ahşap olup tarihi niteliktedir.

SAHİL PARKI: İstinye Mahallesindedir. 1.034,93 m²’lik bir alanı kapsar, 185,93 m²’lik yeşil alanı, 46,59 m²’lik çocuk oyun alanı ve park içinde 442 m²’lik tesisi bulunmaktadır.

SAİD HALİM PAŞA (Kahire, 1863-1921): Mısır Hidivi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın torunu ve Halim Paşa’nın oğludur. Tahsilini İsviçre’de yaptı ve Siyasal Bilgiler okudu. Farsça, Arapça, İngilizce, Fransızca bilen Said Halim Paşa Mısırlı bir prens olmasına karşın ömrünün büyük kısmını İstanbul Yeniköy’de geçirdi. Sultan II. Abdülhamit tarafından 1888’de paşalık unvanı verilerek Şurayı Devlet azası yapıldı. 1908’de İstanbul’a geldi ve Yeniköy Belediye Dairesi Reisliği yaptı. 1912’de Şurayı Devlet başkanı yapıldı. İttihat ve Terakki Cemiyeti Kâtibi Umumisi oldu. 1913’de ikinci defa Şurayı Devlet Başkanı yapıldıktan üç gün sonra Hariciye Nazırı Mahmut Şevket Paşa’nın öldürülmesi üzerine Sadrazamlığa getirildi. I. Dünya Savaşına karşı idi. Bu nedenle savaşa girilince istifa etti. Ancak Sultan Reşat’ın ısrarı ile istifasını geri aldı ve tekrar sadrazamlık görevini üstlendi. 1917’de istifa edince Sadrazamlığa Talat Paşa getirildi.  Mondros Mütarekesinden sonra Malta’ya sürüldü (1919). İkinci İnönü zaferinden sonra İngilizlerle yapılan antlaşma gereği Malta sürgünleri serbest bırakıldı. Damat Ferit Hükümetini tasvip etmediği için Türkiye’ye dönmedi ve İsviçre’ye gitti. Bir süre sonra İtalya geçti ve Roma’da bir Ermeni militan tarafından vurularak öldürüldü.

SAİD HALİM PAŞA YALISI: Yeniköy, Köybaşı Caddesinde 117 kapı Nolu muhteşem yalı Sait Halim Paşa Yalısıdır. Yalı deniz kenarında olup, iki köşesinde iki aslan heykeli bulunduğu için yalıya “Aslanlı” yalı da denilmektedir. 1535 m²’lik bir bahçe içinde bulunan yalı Hidiv Abbas Halim Paşa ve kardeşi Sait Halim Paşa tarafından 1890’da yaptırıldı. Yalı Sait Halim Paşa’nın ismi ile anılmaktadır. Paşanın vefatı ile varislerine kalan yalı Turizm Bankasına geçti ve bir süre yabancılar tarafından kumarhane olarak kullanıldı. Kumarhanenin buradan taşınması üzerine uzun süre boş tutulan yalı daha sonra restaurant ve gece kulübü olarak kullanıldı. Bir süre başbakanlık konutu olarak da kullanılan bina 1980-1984 yılları arasında büyük onarım gördü. 1995’de yangın geçiren yalı Turizm Bakanlığınca onarıldı ve 2004’de 49 yıllığına Göçtür Turizm firmasına kiralandı.

SAİP ÖZDEN YALISI: Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerindeki 137 kapı Nolu yalı 1851 yılında inşa edilmiş köşk tipi ahşap yapılardan bir örnek yapıdır. Yalının son sahibi ise Murat Saner’dir.

SAİT İBRAHİM ESİ /F. SELMAN KABİBAY YALISI: Yeniköy Tarabya Yolu üzerindedir. 1885 yılında inşa edilmiştir.  

SAK, Ahmet(Sarıyer, 1939 -2005 ): Balık ticareti yapıyordu. Sarıyer Balık Satıcıları Derneği Kurucu Başkanı olarak uzun yıllar görev yaptı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1990-1991) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer S.K. nün Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

SAKIP SABANCI MÜZESİ (SSM): Emirgan’da, ana cadde üzerinde olup deniz cephelidir. Atlı Köşk olarak bilinen bina ve müştemilatı Sabancı Ailesi tarafından müze olarak düzenlenmesi için Sabancı Üniversitesine verildi. Yapılan çalışmalar sonucunda müzede gerekli düzenleme yapılarak 2002’de ziyarete açıldı. 2005’de ise büyük yenilikler sonucunda Uluslar arası müzelerden biri haline getirildi. Müze çok zengin hat koleksiyonuna sahiptir. Müzede, sergi, konferans, gösteri, konser gibi etkinlikler yapılmaktadır. Müzede çok yönlü müzecilik hizmeti verilmektedir.

SALEPÇİOĞLU, Mustafa (İst. 1960): İETT Kulübünden transfer edildi ve iki sezon (1980-1982) Sarıyer S.K. de tescilli kaldı. Bu süre içinde 38 lig, 3 kupa olmak üzere 41 resmi ve ayrıca 16 özel maçla birlikte toplam olarak 57 maçta oynadı. Lig maçlarında 5 ve özel maçlarda 1 olmak üzere takımına 6 gol kazandırdı. Malatyaspor’a transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. Sarıyer Spor Kulübü üyesi olup, 2017/2018 sezonunda yönetim kuruluna seçildi ve genel kaptan olarak görev yaptı.

SALİHOĞLU, Tahsin (İskeçe/Yunanistan, 1941): Gümülcine Celal Bayar Lisesinden mezun oldu. İstanbul’a gelerek İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesinden Makine Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. 1971’de kendi şirketini kurdu. Isıtma, havalandırma ve klima işleri yaptı. Kendini Batı Trakya Türklerinin haklarını aramaya adadı. Bu çalışmaları sırasında bir dönem Batı Trakya Türkleri Derneği Başkanlığı görevini üstlendi. 1992’de Anavatan Partisinden Avcılar Belediye Başkanlığına seçildi ve bu görevi 1999’a kadar devam ettirdi.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)