Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-37

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-37
Okunma : 1.655 views Yorum Yap

ERBİL,  Mehmet Ali  (İst. 1957): Yeniköylü olup, Tiyatro sanatçısı Saadettin Erbil’in oğludur. İlk ve orta öğretimini İstanbul, Ankara ve Balıkesir’de yaptı. 1970’de Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümüne yatılı olarak girdi. Bu dönemde Devlet Tiyatrosunda konuk oyuncu olarak başrolde “En İyi Tiyatro Ödülü” nü kazandı. Mezun olduktan sonda Devlet Tiyatrosunda çalıştı ve başta “Küheylan” olmak üzere pek çok oyunda oynadı. TRT ve özel kanallarda ATV, İnterStar, Kanal D, Kanal 6, Show ve Fox gibi kanallarda show programları yaptı. Pek çok TV dizisinde rol aldı. Dünyada sadece 100 kişide bulunan “Kaçış sendromu” hastasıdır. Oynadığı önemli tiyatrolar: Artiz Mektebi, Bin Yıl Önce Bin yıl Sonra, Gözlerimi Kaparım Vazifemi Yaparım ve Küheylan. Ayrıca; Aşkım Aşkım, Maskeli Beşler, Yıldızlar Savaşı, Emret Komutanım, Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu, Keloğlan Karaprens’e Karşı, Hababam Sınıfı Üçbuçuk, Maskeli Beşler İntikam Peşinde, Hırsız Var, Hababam Sınıfı Askerde, Habamam Sınıfı Merhaba, Teberik Şanssız, Ömercip, Büyümüş de Küçülmüş, En Son Babalar Duyar, Hastayım Doktor, Hemşo, Kahpe Bizans, Tatlı Kaçıklar, Bay E, Hülya, Hababam Sınıfı Güle Güle, Aş Dediğin Laftır, Şıpsevdi, Harakiri, Sevmek ve Ölmek Zamanı ve Ece gibi dizi ve filmlerde oynadı.

ERBİL, Saadettin  (İst. 1925-1997): Yeniköylüdür. Kabataş Lisesinden mezun oldu. Tiyatroya Sarıyer Halkevinde başladı. 1940 yılında Sarıyer halkevinde oynadığı “Kanun Adamı” oyunu ile sahne hayatı başladı. 1943’de İstanbul Şehir Tiyatrolarına girdi. 1954’de Raşit Rıza topluluğuna geçti, 1957’de Aziz Basmacı, Kenan Büke ile birlikte Bulvar Tiyatrosunu kurdular.  Ses Tiyatrosu, Küçük Tiyatro ve Münir Özkul tiyatrolarında çalıştı. Tiyatro dışında sinemada da çalıştı. Çizgi Film ve televizyon dizilerine kadar seslendirme ve seslendirme yönetmenliği yaptı. Tiyatro’da oynadığı oyunlar arasında; Cimri,  Sevgili Gölge, Nasıl Hoşunuza Giderse, Garsonyer, Bana Çiçek Yollama, Atinalı Simon ve Leyla’nın Ömrü oyunları özel bir yer tutar. Sinemada ise; Bana Çiçek yolla, Dokuz Dağın Efesi, Kalpaklılar, Halk Çocuğu, Yedi Kocalı Hürmüz gibi filmlerde rol aldı. Pek çok sanatçıyı seslendirdi.

ERBİLGİN, Müfit (Ahlad/Artvin,  1927) Çocuk yaşta İstanbul’a göçtü. Haydarpaşa Lisesinde okurken, çalışmayı da ihmal etmedi. Hem çalışıyor, hem de okuyordu. Sirkeci garında otobüs şoförlüğü, işyerlerinde servis şoförlüğü yaptı. Üniversiteden inşaat mühendisi olarak mezun oldu ve Karayollarında kontrol ve köprü mühendisi olarak işe başladı. Bir süre sonra özel teşebbüse geçti ve büyük projelerde görev aldı. 1957 yılında ERG İnşaat şirketini kurdu ve büyük projeler gerçekleştirdi. Hamallık ve şoförlük yaparak zengin olan adam olarak bilindi. Para sahibi olunca da 100 milyon dolarla dünyanın en pahalı yalısı olan eski adı ile “Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı”nın sahibi oldu. İş çevresindeki ismi “Gizemli işadamı”dır. Yeniköy’de ikamet etmektedir. 

ERBİLGİN YALISI: Yeniköy Köybaşı Caddesi üzerinde 141 kapı No.lu yalı Boğaziçi’nin en muhteşem yalısıdır. Yalı 1880’de yapılmış ilk sahibi Varki Vartaks Efendi’dir. Bina 1912’de büyük onarım gördü. Sahibinin ölümü üzerine yalıya Teşkilat-ı Umumiye Nazırı Ahmet Münip Paşa sahip oldu. Sultan II. Abdülhamid 1911’de yalıyı oğlu Şehzade Burhanettin Efendi için satın aldı. Burhanettin Efendi İstanbul’dan ayrılmadan önce yalıyı Mısırlı Ahmet İhsan Beye sattı. 1984’de yalı satın alma yoluyla Müfit Erbilgin’e geçti. Yalı Erbilgin tarafından 1987’de onarıma ayındı ve 1999’de tamamlandı. Yalı önce Şehzade Burhanettin Yalısı, sonra Mısırlılar Yalısı ve daha sonra da Erbilgin yalısı olarak tanındı. Yalının 64 odası ve 60 metrelik rıhtımı bulunmaktadır. Dünyanın en pahalı on yalısından biridir. Yalı yüksek fiyatla Katarlılara satılarak elden çıkarıldı.

ERCAN, M. Hasip (Gaziantep, 1942): Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulunu bitirdi. Milli Eğitim Bakanlığı Teşkilatında değişik görevlerde bulundu. Kemal Ulusu başkanlığındaki Futbol Federasyonunda yönetim kurulu üyesi olarak çalıştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 3 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

ERDA, İlhami (Tavşanlı, 1932): Altay’dan transfer edildi ve dört sezon (1958-1962) Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer’de 62 lig, 1 kupa olmak üzere 63 resmi ve 8 özel maçla birlikte 71 maçta forma giydi. Lig maçlarında takımına 1 gol kazandırdı.

ERDEM, İsmail (Sivas, 1967): Mali müşavir. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun oldu ve mali müşavir olarak (1989 )iş hayatına atıldı. 1999’da kendi müşavirlik bürosunu kurdu. Siyasete CHP saflarında başladı ve 2004-2009 döneminde CHP den Çekmeköy Belediye Meclis üyesi olarak seçildi.  2014-2019 yerel seçimlerinde bu kez Sarıyer’de CHP Belediye Meclisi üyesi seçildi. Dönem boyunca Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Her dönem Sosyal hayatın içinde oldu ve Kangal Dernekler Federasyonunun, Sivas Platformunun ve Sivas Konfederasyonunun kurucu üyesi olarak görev yaptı.

ERDEM, Necdet (İst. 1914-2016): Ankara Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun süre Fenerbahçe’de futbol oynadı. Galatasaray’da kulübüne transfer oldu ve futbol, voleybol, basketbol, atletizm, yelken ve kürek dallarında yarışmalara katıldı. Bükreş’te yapılan VIII. Balkan oyunlarında atletizm milli takımında yüksek ve cirit dallarında yarışarak milli formayı giydi (1937). Galatasaray’da yönetim kurulu üyesi olarak hizmet yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi 1 dönemde kulüp başkanı olarak görev yaptı. Sarıyer, Fenerbahçe, Galatasaray, Vefa, İstanbul Spor ve Feriköy kulüplerinde antrenör ve teknik direktörlük yaptı. Hasan Polat (1955) ve Faik Gökay (1960)’n Başkanı olduğu futbol federasyonunda yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir.

ERDEM, Zeynel Abidin(Mardin, 1944): Üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra Mühendis olarak iş hayatına atıldı. Şirketlerini Erdem Holding bünyesinde topladı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

. ERDEM, Çetin (Düzce, 1937): Üniversite Yöneticisi: İlk ve orta öğrenimini Düzce’de yaptı, Liseyi Bolu’da okudu ve 1957’de Gazi Eğitim Enstitüsünün Beden Eğitimi Bölümünde okudu ve 1960’da mezun oldu. Bir süre Aksaray Lisesinde çalıştıktan sonra askerlik görevini yaptı, terhisi ile birlikte tekrar aynı okula öğretmen olarak atandı. Bu görevinden istifa ederek 1965’de Orman Bakanlığının Düzce’deki Orman Tekniker Okuluna geçti ve bu okul kapanana kadar burada görev yaptı. Bilahare gelen teklif üzerine İ.Ü. Orman Fakültesi, Fakülte Sekreterliğine 1972’de atandı ve bu görevini emekli olduğu 1999 yılına kadar devam ettirdi. Fakültenin tüm yönetimini sağlarken aynı zamanda fakülte futbol takımının başında antrenör olarak bulundu ve 1985 ve 1992 yıllarında iki kez üniversite şampiyonluğunun kazanılmasını sağladı. Düzcespor kulübünde profesyonel futbolcu (Kaleci) olarak yıllarca oynadı ve futbolu bıraktıktan sonra bu kulübün teknik heyetinde yer alarak takımın çalışmalarına öğretici ve eğitici olarak görev yaptı. 

ERDEM, Prof. Dr. Refik  (İst. 1912-1998): Üniversite öğretim üyesi. İlk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamladı. 1931 yılında girdiği Yüksek Orman Okulundan 1934’de Yüksek Orman Mühendisi olarak mezun oldu. 1935’de Almanya’ya gönderildi ve Dresten kentinde Tharandt Yüksek Orman Okulundan mezun oldu. Aynı okulda Prof. Dr. Heinrich Prell’in yanında “Türkiye’de Çamkese Böceği Mücadelesine Esas Teşkil Etmek Üzere Temas Zehirlerinin thaumetopoea pinivora Tırtıllları Üzerindeki Tesirine Ait Araştırmalar” çalışmasına başladı. Bu sırada II. Dünya Savaşı başlayınca doktora çalışmasını yarıda bırakarak yurda döndü. 1940’da tekrar Almanya’ya gitti ve 1941’de doktora çalışmasını tamamlayarak “Doktor” unvanını aldı. 1940’da tekrar Almanya’ya gitti ve 1941’de doktora çalışmasını tamamlayarak “Doktor” unvanını aldı. Yurda döndükten sonra bir süre YZE. Orman Fakültesinde bir süre asistan olarak çalıştı ve 1941-1944 yılları arasında askerlik göreni yerine getirdi. Askerliğini takiben 1946’da Şef asistanlığa atandı. 1950’de hazırladığı “Türkiye’de Kestane Sebepleri ve ve Savaş İmkânları” konulu Doçentlik çalışması ile “Doçent” unvanını aldı. 10.02.1958 tarihinde profesörlüğe yükseltildi. Akademik çalışmaları yanında 1962-1964 arasında Orman Fakültesi Dekanlığı yaptı. Ayrıca Orman Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği, İ.Ü. Senato Üyeliği, Orman Entomoloji ve Koruma Kürsüsü Başkanlığı görevlerinde bulundu. 

ERDİNÇ, H. Yıldırım (Sarıyer, 1934): Sarıyer altyapısından yetişti. Hem amatörlük ve hem de profesyonellik döneminde Sarıyer’de oynayan futbolcularından biridir. Profesyonelliğin kabul edildiği ilk sezonda (1956/57) takımının 15 lig maçında oynadı. Aynı sezon futbolu bıraktı.

ERDİNÇ, Yusuf İzzettin (Yalova, 1892- 1962):  Sarıyerlidir. Bakkallık yapıyordu. Hacı Müezzin Mehmet Raci Efendi’den muhtarlığı devralmış (1938) ve uzun yıllar (1957) devam ettirdi.  Milli Mücadele sırasında Sarıyer’de M.M. Grubu içinde yoğun çalışmalar yaptı. Anadolu’ya silah ve cephane kaçırılmasında görev aldı. Av. Aziz Özgür ile birlikte İngilizlerce tutuklanıp Kroker Otelinde günlerce işkence gördü. Kürt Nemrut Mustafa’nın Başkanı olduğu Harp Divanında idam talebi ile yargılandı. Dede Yusuf’un gayretleri ile kurtarıldılar.

ERDOĞAN, Halil (İst. 1953): Anadolu Gençlik Kulübünden transfer edildi ve bir sezon (1976/77) tescilli kaldığı Sarıyer’de 24 lig ve 2 özel maç olmak üzere 25 maçta oynadı. Lig maçlarında 3 özel maçlarda 1 olmak üzere 4 gol takımına kazandırdı.

ERDOĞAN, M. Ali (Güneysu, 1963) : Sarıyer/Kilyos’ta ikamet etmektedir. Ticaretle uğraşmakta olup, İl Genel Meclis üyesidir.

EREN, Erden (Bitlis, 1955): Beşiktaş’tan kiralandı ve bir sezon (1975/76) Sarıyer’de tescilli kaldı.  26 lig ve 4 kupa maçı olmak üzere 30 resmi ve 6 özel maçla birlikte toplam 36 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 3, özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 5 gol kazandırdı. Teknik eleman olarak görev yapmaktadır.

ERER, Tekin (Artvin, 1921-1997): İlkokulu Artvin’de, Ortaokulu Kars’ta, Liseyi İstanbul’da bitirdi. İstanbul Üniversitesinde öğrenim gördü. 1937 yılında Vatan gazetesinde gazeteciliğe başladı. Uzun yıllar Havadis Gazetesinde köşe yazıları yazdı. 1965 seçimlerinde İstanbul’dan Adalet Partisi milletvekili seçildi ve iki dönem milletvekilliği yaptı. Gazeteciler Cemiyeti’nin 1992’de Burhan Felek Basın Hizmet Ödülüne layık görüldü. Basında Kavgalar, Türkiye’de Parti Kavgaları, Yassıada ve Sonrası, Kızıl Tehlike I ve II, Çin’de Neler Gördüm, Lider Demirel,  Hayatımdan Esintiler isimlerini taşıyan otuzdan fazla kitabı var. Uzun yıllar Büyükdere’de ikamet etti.

ERGENÇ, Ali (Adana/Bahçe, 1946). Rumelihisarlıdır. Buraya 1949’da geldi ve ilkokulu R. Hisar’da, ortaokulu Emirgan Orta Okulunda. Liseyi de Karşıyaka (İzmir) tamamladı. 1972’de İ.Ü.İktisat Fakültesi İşletme Sosyal Siyaset Bölümünden mezun oldu. Öğrencilik hayatını atletizmle birlikte yürüttü ve Fenerbahçe Spor Kulübü Atletizm takımında 1975 yılına kadar yarıştı. 58 kez Milli takım formasını giydi, 400 m. de Türkiye Rekoru kırdı. 1971’de İzmir’de yapılan Akdeniz Oyunlarında 4×400 de Türkiye rekoru kıran takımda yer aldı. 1975’de Koç Grubunda iş hayatına atıldı. 1977’de kendi inşaat malzemeleri satan şirketini kurdu. 1981’de Fenerbahçe Spor Kulübünde Atletizm Şube Kaptanı oldu. 1986’da Tahsin Kaya Başkanlığındaki Fenerbahçe Yönetim Kurulunda yer aldı ve Amatör Şube Kaptanı olarak görev yaptı. 1988-1990 yılları arasında Atletizm Federasyonunda Asbaşkan, 1991-1994 yılları arasında Atletizm Federasyonu Başkan olarak görev yaptı. Milli Olimpiyat Komitesi üyesidir. Atletizm Vakfı Başkanıdır. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde beş dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Fenerbahçe Spor Kulübü ile Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir. Rumelihisarı Spor Kulübü (10 dönem), Sarıyerliler Derneği (SA-DER) ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinde Başkanlık yaptı. Sarıyer Belediyesi Spor Kulübünde sorumlu yönetici olarak görev aldı. Mesleki, sosyal ve kültürel amaçlı pek çok dernekte üyedir ve değişik görevlerde bulundu.

ERGENÇ, Aslı Aydın (İst. 1977): Rumelihisarlıdır. Yüksek Öğrenimini atletizm ile birlikte yürüttü. Fenerbahçe Spor Kulübünde atletizm yaptı. 110 m engellide rekortmen atletlerden biridir. Pek çok kez milli formayı giydi.

ERGİN, Cevat (İnebolu, 1962): Okmeydanı Spor Kulübünden transfer edildi ve iki sezon (1981-1983) tescilli kaldığı Sarıyer S.K. nün 21 lig, 4 kupa ve 2 turnuva olmak üzere 27 resmi ve ayrıca 17 özel maçla birlikte toplam olarak 44 maçında oynadı.Kupa maçlarında 1 ve özel maçlarda 2 gol atarak takımına üç gol kazandırdı.

ERGİN, Sinan: (Akçaabat, 1964): Ankaragücü’nden transfer edildi ve bir sezon (1993/94) Sarıyer’de tescilli kaldı. 14 lig ve 17 özel maç olmak üzere 31 maçta oynadı. Özel maçlarda 6 gol attı. 2 kez Ümit, 3 kez Amatör ve 7 kez de A Genç Milli takım forması olmak üzere 134 kez milli oldu. TFF da yaş gruplarında ve değişik kulüplerde teknik elemen ve Beşiktaş’ta menajer, yorumcu olarak TV’lerde görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)