Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-38

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-38
Okunma : 1.453 views Yorum Yap

ERGİN, Şemsettin (Çarşamba/Samsun, 1957): Sarıyer Belediyesinin düzenlediği Edebiyat Günlerine katılan Sarıyerli yazarlardan biridir. İmam Hatip lisesini bitirdikten sonra bir süre Medrese eğitimi gördü. Bilahare Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu (1979). Müzikli de ilgilendi. Yurt dışında Din Görevlisi olarak bulundu ve Münih ile Viyana’da görev yaptı. Viyana’da kaldığı yıllarda Federasyon Başkanlığı ve müşavirlik vekaletlerinde bulundu. Avrupa Diyanet dergisinde dört yıl muhabirlik yaptı. Hakses Dergisinde makale ve hutbeleri yayınlanmaktadır. Uzun bir zamandan beri Emirgan’daki Emirgan Camii olarak da bilinen Hamid-i Evvel Camiinde İmam Hatip olarak görev yapmaktadır. “Emirgan Cami Tarihçesi ve Emirgan Tarihi 2010”, “Telli Baba 2012”, “Ana ve Baba’ya İtaat” ve “Ayetler ve Hadisler Işığında Genç Adaklar Sohbetler 2014” kitapları yayınlanmıştır.

ERGÜL, Hüseyin: Çayırbaşı Mahallesinde muhtar olarak görev yaptı.

ERGÜVEN, Sergal (İst. 1943): İnşaat Mühendisi olarak iş hayatına atıldı. Profilo Holding’te göreve başladı ve halen bu görevini aynı yerde devam ettirmektedir. Sarıyer Spor Kulübü’ne Bandırmaspor’dan kiralandı. Sonra da transfer edildi ve 6 sezon (1966-1972) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 71 lig, 1 B takımlar ligi, 4 kupa, 1 turnuva olmak üzere 77 resmi ve 7 özel maçla birlikte toplam olarak 84 maçta Sarıyer forması giydi.  

ERGÜVEN, Şevki (İst. 1968): Sarıyer altyapısından yetişti ve profesyonel takım kadrosuna alındı (1968). 27 lig, 17 amatör lig, 2 kupa maçı olmak üzere 46 resmi ve 28 özel maçla birlikte 74 maçta Sarıyer forması giydi. Takımına 11 gol kazandırdı.

ERİMLİ, Sabri (Sarıyer, 1923- 1999): Sarıyer’in kuruluşundaki ilk takımında futbol oynadı. Uzun Süre Zonguldak’ta Kömürspor’da oynadıktan sonra Sarıyer’e döndü ve 2 dönem yönetim kurulunda bulundu. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu Üyesiydi.

ERİMTAN, Nejat (İst. 1917-1998): Yüksek tahsilini Almanya’da yaptı. Uzun yıllar Galatasaray Spor Kulübü’nde yönetici olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem başkanlık yaptı.

ERİŞİRGİL KÖŞKÜ: Yenimahalle çarşı içinde Kaptan-ı Derya Gazi Hasan Paşa Çeşmesi karşısındadır. Bir Rum’a ait olan bu köşk Prof. Dr. Emin Erişirgil tarafından satın alındı. Köşk birkaç kez el değiştirdi. Köşkün 20.yy. başında yapıldığı sanılıyor.

ERKAN, H. Haldun(Konya, 1928): Üniversiteden Kimya Mühendisi olarak mezun oldu. Çeşitli kurumlarda üst düzeyde yönetici olarak çalıştı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Kulübün Divan Kurulu Üyesidir.

ERKAN, M. Ali(İst. 1920-1986): Üniversite tahsilini tamamladıktan sonra bankacı olarak iş hayatına atıldı ve emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde bir dönem başkan olarak görev yaptı.

ERKAN, Mustafa Ali (İst. 1920-1986):  Sarıyerlidir. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra bankacı olarak iş hayatına atıldı ve emekli oldu. Emekliliği sırasında Bodrum’da restaurant açarak iş hayatına serbest olarak devam etti. Sarıyer Spor Kulübünde iki dönem görev yaptı. Birinci döneminde (1957-1958) yönetici olarak, ikinci döneminde (1958-1059) kulüp başkanlığı görevini yürüttü.

ERKAN, Sedat (Balıkesir, 1970): Kütahyaspor’dan transfer edildi ve iki sezon (1998-2000) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içerisinde 44 lig, 4 kupa, 1 turnuva maçı olmak üzere 49 resmi ve ayrıca 24 özel maçla birlikte toplam olarak 73 maçta lacivert-beyazlı formayı giydi.

ERKAPTAN (ERSİN), İclal: Yeniköy’de ikamet eden, Erkan-ı Harbiye mirlivalığından emekli Ali Rıza Paşa’nın kızı olup, cumhuriyetin ilk iktisat doktoru ve ilk banka müdürüdür.

ERKİN, Engin (Zonguldak, 1936): İlkokulu Zonguldak’ta, orta ve liseyi İstanbul’da tamamladı. 1960’da MSÜ. Güzel Sanatlar Mimarlık Fakültesinden mezun oldu. İstanbul Belediyesi İmar Müdürlüğünde 1 yıl çalıştı. 1961-1964 Almanya’da çeşitli belediyelerde yapı bölümlerinde proje mimarı olarak çalıştı. 1964-1973 yılları arasında İmar İskan Bakanlığında Planlama ve İmar Genel Müdür ve Bölge Planlama Proje Baş Uzmanlığı yaptı. 1979-1983 yılları arasında ODTÜ ve 1984-1997 de MSÜ’de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Yayınlanmış 1 kitabı ve 3 tebliği var. Siyasete CHP’de başladı ve Kadınlar kolunda çalıştı. Sarıyer Belediye Meclisi ve İstanbul B.Ş.Belediye Meclis Üyesidir.

ERKİN, PROF. DR. KEMAL (Büyükada/İst. 1910-1989): Büyükada da (İstanbul) doğdu (1910). Yenimahalle/Sarıyerlidir. Galatasaray lisesini bitirdi (1930), aynı yıl gittiği Fransa’da Nancy’da “Ecole Naitornale des Eaux et Forets” de ormancılık öğrenimi gördü, buradan 1933’de mezun oldu sonra da Almanya’ya gitti. Almanya’da Münih Teknik Üniversitesinde, Ölçme Bilgisi Bölümüne devam etti ve 1935 yılında yurda döndü.  3116 sayılı Orman Yasasının hazırlanmasına yardımcı oldu. 1938’de Bolu’da açılmış olan “Orta Orman Mektebi” ne atandı. Bu okulda 1944 yılına kadar görev yaptı.”Seben Mıntıkası Sarıçamları Üzerinde Hacim. Şekil Modu ve Genel Olarak Hasılat Araştırmaları” adlı tezi ile doktor, 1954’de de “Barometrik Nivelman Çifte İstasyon Metodu” adlı tezi ile Doçent ünvanını aldı. 1960 yılında profesörlüğe yükseltildi. 1961’de Geodezi ve Fotogrametri Kürsüsüne Başkan olarak atandı. 2 dönem İ.Ü. Orman Fakültesi Dekanlığı yaptı, 1980’de emekli oldu.

ERKOVAN, Adil (İst. 1915 – 1991): Büyükderelidir. Şöhretli bir berberdi, Gençliğinde Fenerbahçe’de futbol oynadı. Sarıyer Gençlik Mahfilinde de oynadıktan sonra 1946 da kurulan Büyükdere spor Kulübünde oynadı, zamanla yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1947-1948) görev yaptı.

ERKSİN, Reşit (İst. 1916 –   ?  ): Sarıyerlidir. Armatör olarak iş hayatı sırasında üyesi olduğu Sarıyer Spor Kulübünde bir dönem (1948-1949) Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

ERMAN, Ayhan (Burdur, 1928-1996): Sarıyer’de futbola başladı ve Fenerbahçe’ye transfer etti. 1950’de yine Sarıyer’e geldi. Sarıyer’in hem amatör ve hem de profesyonellik döneminde oynayan birkaç futbolcudan biridir. 1967 yılına kadar Sarıyer’de tescilli kaldı. Sarıyer’de 64 lig ve 27 özel maç olmak üzere 91 maçta lacivert- beyazlı formayı giydi. Antrenör olarak Sarıyer, Beykoz ve Beşiktaş’ta çalıştı. Bilahare Teknik Direktör olarak uzun yıllar Sarıyer’de görev yaptı. Yine yıllarca Sağır ve Dilsizler Milli Takımlar Teknik Direktörlüğünde bulundu. TFF’nun tertiplediği antrenör ve teknik direktör kurslarında öğretim görevlisi ve kurs direktörü, Sarıyer Spor Kulübü yönetim kurulunda 7 dönem yönetici olarak görev yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesidir. Futbol Antrenörleri Derneği kurucularından biridir. İASKF (İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu) dan “Türk Futboluna Hizmet”, Sarıyer Spor Kulübünden “Hizmet Armağanı” ve  “Onur Plaketi” ödüllerini aldı.

ERMENİ KİLİSESİ AYAZMASI: Büyükdere’de Çayırbaşı caddesi üzerinde ve Sarıyer Belediyesi Hekimliğinin karşısındaki bahçe içindeki iki katlı küçük bir evin içindedir.      

ERMENİ KİLİSESİ ÇEŞMESİ: Boyacıköy Ermeni Kilisesinin karşısındaki bahçe duvarında bulunan çeşmenin (M.1854) düz iki mermer sütun arasına sade bir ayna taşı vardır. Çeşmenin sütun başlıklarının üzerine Ermenice yazılmış olan kitabesi yer almaktadır.

ERMENİ MEZARLIĞI: Rumelihisarı’ndaki Ermeni mezarlığı üst kısımlarda, Durmuş Dede sokaktaki Santukhd (Surp) Ermeni Kilisesi kampüsü içindedir.

ERMENİ MEZARLIĞI: Yeniköy’ün üst kısımlarında ve şehitliğin arkasında hakim bir tepenin üzerindedir.

ERMENİLERİN YALISI/ ÖMER KIRAN YALISI: Yenimahalle Karakütük caddesi üzerindeki bu yalıya Ermenilerin yalısı denirdi. II. Dünya Savaşı sırasında bu yalı 58. Alayın karargâhı olarak kullanıldı. Alt katında askeri fırın bulunuyordu. Yalı bilahare Ömer Kıran tarafından satın alındı ve aslına sadık kalınarak onarıldı.

ERMETİN, İsmet(İst. 1927-1992 ): Eskişehir Pilot Okulunda Okudu. Sarıyer Spor Kulübü’nde futbol oynadı, ayrıca bir dönem yönetim kurulunda görev aldı. İstanbul Belediye Meclisi üyesi olarak üç dönem görev yaptı.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)