Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-42

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-42
Okunma : 1.167 views Yorum Yap

GARİPÇE MEZARLIKLARI: Garipçe köyde iki mezarlık var. Biri sahile yakın ve camiin batı tarafında bulunmaktadır. Bu eski mezarlık olup burada gömü yapılmamaktadır. Diğer mezarlık köy girişinde tepede doğu tarafında olup denize hâkim bir tepe üzerindedir.

GAZANFER ÖZCAN PARKI: Darüşşafaka Mahallesinde Pelin sokakta olup 3562,00 m²’lik bir alanı kapsamaktadır, 180,00 m²’lik yeşil alanı, 40,00 m²’lik çocuk oyun alanı bulunmaktadır.

GAZİ EKREM HASAN PAŞA ÇEŞMESİ: Rumelifeneri İskele Caddesinden limana inerken yolun sağ tarafında bulunan bir duvar çeşmesidir (H.1191-M.1775). Bir ismi de “Liman Çeşmesi’dir”. Su akışı vardır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Hak budur Gâzî Ekrem şeçi Hasan Paşa velî kıldı bu çeşme-sâr-ı ber-resm-i bîhîn tarz’ı”.

GAZİ EKREM HASAN PAŞA ÇEŞMESİ: Rumelifeneri köy içindeki parkın içindedir (H.1191-M.1745) Bir ismi de “Park çeşmesi” dir. Bu çeşme kitabesinden anlaşılacağı gibi Gazi Ekrem Hasan Paşa tarafından yaptırılmıştır. Çeşme kitabesinde şöyle yazmaktadır: “Hak budur Gâzî Ekrem Seçi Hasan Paşa velî kıldı bu çeşme-sâr-ı ber-resm-i bîhîn tarz’ı mu’allayı”.

GAZİ HACI SUAT UYSALLAR MEYDANI: Sarıyer çarşı içindedir. Ortaçeşme Caddesi, Türbe çeşme ve Hamam Sokağa bakar. Bir yanı ile de Sarıyer Yeni Merkez Camii ön tarafıdır. Meydanın cami tarafı Sarıbaba Parkıdır.

GEÇİM, İsmail ( İst. 1973): Sarıyer Spor Kulübü’nde futbol oynadı. Bir dönem kulüp yönetim kurulunda görev yaptı. İş hayatına emlakçı olarak atıldı ve işini geliştirdi. İşlerini genişleten ve Century 21 Türkiye Gayrimenkul Danışmanlığı yaptı. Century 21 Türkiye bünyesindeki 6 danışman ve 4 ofisin 2008 yılı performansları ile üstün başarı gösterdi ve Centurion ödüllerinin en önemlisi olan “Grand Centurion” ödülünü kazanan ilk Century 21 Türkiye gayrimenkul danışmanı oldu.

GELGEÇ, Tevfik (Sarıyer, 1957): Sarıyer altyapısından yetişti, yaş gruplarında oynadıktan sonra profesyonel kadroya alındı. Dört sezon (1974-1977 ve 1976-1977) da 17 lig, 48 amatör lig, 2 kupa ve 2 turnuva maçı olmak üzere 69 resmi ve 17 özel maçla birlikte 86 maçta Sarıyer formasını giydi ve takımına 5 gol kazandırdı.

GENÇ, Ali Rıza (Sivas, 1926 –      ): Çayırbaşılı, Tekel Kibrit Fabrikasında işçi olarak çalışırken, Demokrat Parti ve bilahare Adalet Partisinde siyaset yaptı. İstanbul İl Genel ve Belediye Meclisinde Sarıyer temsilcisi olarak bir dönem görev yaptı.

GENÇ, Halil (Giresun/Şebinkarahisar, 1956): Edebiyatçı, yazar, eğitimci: Lise öğrenimini Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde tamamladı. ODTÜ Fizik Bölümünden mezun oldu. ODTÜ ÖTK (Öğrenci Temsilciler konseyi) öğrenci temsilcisi olarak görev aldı. Gençliğin yükselen akademik-demokratik hak mücadelesi doğrultusunda çalışmalarda bulundu ve Mamak cezaevine düştü. Cezaevinde bir edebiyat-okuma ve tiyatro grubu oluşturdu. Müzik çalışmalarına ağırlık verdi. Bağlama ve Kemençe ile çalışmalarını devam ettiriyor. Düşler ve Öyküler, Adam Öykü, İmge Öyküler, Notos, Kül Öykü ve Üçüncü Öyküler gibi edebiyat ve öykü dergilerinde öyküleri, birçok dergide karikatür ve desenleri yayınlandı. Fizik öğretmeni olarak pek çok fizik kitabına imza attı, öğrenciler yetiştirdi.  “Koyabilmek Adını” isimli romanı (1988) yayınlandı. “Heranuş”, “Kızıma Bir Yağmur Bulmalıyım” ve “Damlalar” isim öykü kitapları yayınlandı. “Kızıma Bir Yağmur Bulmalıyım” adlı eseriyle 2015 Orhan Kemal Öykü Ödülü’ne layık görüldü. Uluslararası Öykü Günleri Derneği’nin kuruluşunda ve çalışmalarında inisiyatif aldı, yöneticilik yaptı. Türkiye’de edebi tür olarak önemli bir yer tutan öykünün gelişimini etkileyen pek çok etkinliğe katkı da bulundu. Dünyanın Öyküsü Dergisine yazılar yazdı. 2012’de başlayarak devam etmekte olan Sarıyer’de Edebiyat Günleri etkinliklerinin hazırlanmasına önemli katkı verdi. Sarıyer Belediyesinin yayını olan Yeşil Martı Dergisinin yayın kurulunda yer aldı.

GENÇ, Şükrü (Şebinkarahisar. 1954): Rumelihisarlıdır. İlköğrenimini Rumelihisarı Şair Nigar İlkokulunda (1965). Orta öğrenimini Emirgan Ortaokulunda (1969), Lise öğrenimini Kabataş Erkek Lisesinde (1973) tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi Temel Bilimler Fakültesi Fizik Bölümü’ne devam etti (1973-1975). Bilahare İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Öğrenimi boyunca Boğaziçi Üniversitesinde çalıştı. Libya’da iki yıl çalıştıktan sonra askerlik görevini yaptı. Askerlik görevinden sonra Irak’ta bir inşaat firmasında şantiye şefi ve proje müdürlüğü yaptı (1985-1987). 1987’de Türkiye’ye döndü ve profesyonel yönetici olarak çalışmaya başladı. 1989’da kendi şirketini kurdu. Türkiye’de ve yurt dışında çeşitli inşaat işleri yaptı. İş hayatı süresince Tez-Büro-İş Sendikası’nda (1977-1983) sendika işyeri temsilciliği, il şube yöneticiliği görevlerini yürüttü. Siyasete 1988’de Sosyal Demokrat Halkçı Parti’de (SHP) başladı. Bilahare Cumhuriyet Halk Partisine (CHP) geçti ve bu partide değişik görevler üstlendi. 1994-1999 yıllarında Sarıyer Belediye Meclis Üyeliği ve iki dönem İmar Komisyonu Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2009 Yerel seçimlerinde da CHP den Sarıyer Belediye Başkanlığına seçildi (2009-2014). Şükrü Genç 2014 yerel seçimlerinde aday oldu ve ikinci Sarıyer Belediye Başkanlığına seçildi (2014-2019). Sarıyer’de (2019-2024) seçimlerini de tekrar kazanarak üçüncü kez üst üste Belediye Başkanlığına seçilen tek isim olmayı bildi.

GENERAL YUSUF ZİYA EKİNCİ: 1887’de Erzurum’da doğdu. Askerlik mesleğini seçti. Milli Mücadele’de Kurmay Binbaşı rütbesiyle Büyük Taarruzda 4. Kolordu Kurmay Başkanlığı görevini yaptı. Sarıyer Yenimahalle’de ikamet ediyordu. 1949’da vefat etti.

GERAY, Prof. Dr. A. Uçkun (Ank. 1939-2009): İ.Ü. Orman Fakültesinden 1964 yılında iyi derece ile mezun oldu. Fakültede henüz öğrenciyken Fransızca dilini geliştirmek için 1963 yılında bir yıl süre ile Belçika’ya giderek ve maden işçisi olarak çalıştı. 1967 yılında İ.Ü Orman Fakültesi Orman Hasılatı ve İşletme İktisadı Kürsüsünde, asistanlığa atandı.”Ormancılıkta Gerçek Tarife Bedeli ve Bunun İşletmenin Tayini Hususunda Bir Kriter Olarak Kullanılması Üzerine Araştırmalar” tezi ile “Ormancılık Bilimleri Doktoru” unvanını aldı. Aynı İ.Ü. İktisat Fakültesinden mezun oldu. 1967’de Üniversite Asistanları Derneği (ÜNAS) İstanbul Şubesi kurucularından biri ve asistan temsilcisi oldu.1976 yılında beş ay süreyle TÜBİTAK Gebze Araştırma Enstitüsü’nde Yöneylem Araştırması kurslarına katıldı. “Ormancılıkta Planlamanın Hazırlık Aşamasında Çok Boyutlu Analizler (Akdeniz Bölgesi Örneği)” adlı tezi ile “Üniversite Doçenti” unvanını aldı. 1979’dan itibaren İ.Ü. Or. Fakültesinde ve Tütün Eksperleri Yüksek Okulunda Lisans düzeyinde ve İ.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsünde Lisansüstü düzeyde Ekonomi. Yatırım Planlaması, Orman Kaynakları Ekonomisi ve Planlama projelendirme dersleri verdi. 1988’de Profesörlüğe yükseltildi. Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği ve Döner Sermaye Müdürlüğü görevlerini yürüttü. Ormancılık İktisadı ve Sosyal Çalışma Grubu (ORMİS) ‘n kurulmasına öncülük etti ve vefatına kadar bu kurulun başkanlığını yürüttü. 2002’de Türkiye Ormancılar Derneği tarafından “Yılın Ormancısı” seçildi. 1993’de Orman Ekonomisi Anabilim Dalı üçe ayrılınca Ormancılık Ekonomisi Anabilim Dalı Başkanlığına getirildi bu görevi emekli olana kadar devam ettirdi. Pek çok komisyon ve jüride yer aldı.  Ergenekon Sanığı gösterilerek tutuklandı, uzun bir süre yattıktan sonra beraat ettiyse de yakalandığı hastalıktan kurtulamadı ve 2009’da vefat etti.  Kitapları: 1) Ormancılıkta Gerçek Tarife Bedeli ve Bunun İşletmenin Endüstrisini Tayini Hususunda Kullanılması üzerine Araştırmalar. İst. 1978. 2) Orman Köylülerinin Kentleşmesi ve Orman Köy İlişkileri (Safranbolu Örneği) İst. 1980. 3) Ormancılık Planlaması Hazırlık Aşamasında Çok Boyutlu Analizler (Akdeniz Bölgesi Örneği) İst. 1982. 4) Ekonomi, İst. 1991. 5) Orman Kaynaklarının Yönetim, Ank. 1998 isimli kitapları ve pek çok ilmi makale ve gazete köşe yazısı yayınlandı.

GERÇEK, Recep(R. Feneri, 1925-1980): Balıkçı Reisi olarak iş hayatına atıldı. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

GERKUŞ, Özcan (Bandırma, 1931-2013): Emekli Hava Başçavuşudur. Sarıyer Merkez Mahallesinde üç dönem (1984/89; 1989/94; 1994/99) muhtar olarak muhtar olarak görev yaptı.

GEYİK ÜRETİM SAHASI: Belgrad Ormanı içinde bulunmaktadır. Orman Genel Müdürlüğünde tefrik ve tesis edilmiş olan av üretim sahasında geyik ve karaca bulunmakta ve üretimi yapılmaktadır. Üretim geyikler yurdun çeşitli av üretim sahalarına gönderilmektedir.

GEZİ SİNEMASI: Sarıyer’de Mesarburnu Caddesi üzerindedir. Av. İzzet Sencer tarafından 1948 yılında hizmete açıldı ve yaz kış kapalı sinema olarak hizmet verdi. Tüm Sarıyer’in en modern sineması idi. Sinema 1974’de büyük bir yangın geçirdi. Yeniden faaliyete geçti ise de 1973 yılında kapatıldı. İşletmecisi Sadullah ve Yalkın Sencer kardeşlerdi.

GICIR, A. Kadir(Samsun, 1934-     ): Deniz Astsubaylığından emekli oldu. Sarıyer Spor Kulübü’nde 1 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı.

GİRGİN, Kaya (İst. 1953): Fenerbahçe’den transfer edildi (1957) Üç sezon (1957-1958 ve 1963-1965) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 34 lig, 1 kupa maçı olmak üzere 35 resmi ve 11 özel maçla birlikte 46 maçta Sarıyer formasını giydi. Lig maçlarında 11 ve özel maçlarda 6 olmak üzere takımına 17 gol kazandırdı. 1 kez A Genç Milli takımda yer aldı.

GİRİTLİ OĞLU NECDET KAPTAN ÇEŞMESİ: Rumelifeneri’nde mezarlık yolu üzerinde yapılan yeni çeşmelerden olup. Yaptıranın ismini almıştır.

GOBELYAN, Yervant (R. Hisari, 1923): İlk ve orta öğretimini Tatesyan ve Taksim’deki Eseyan okulunda yaptı. İş hayatına atıldı. Bakkal çıraklığı, oto tamirciliği, marangozluk, nikelajcılık gibi işlerde çalıştı. Edebiyatla ilgilendi ve kendini bu işe verdi. Carakayt Gazetesinde çalıştı Luys (Işık) adıyla haftalık gazete yayınladı ama devam ettiremedi. Tebi Luys (Işığa Doğru) haftalık gazetesini çıkardı bunu da mali imkânsızlık nedeni ile devam ettiremedi. Yurtdışına giderek gazeteciliğini devam ettirdi. 1957’de tekrar İstanbul’a geldi ve gazeteciliğe başladı, başyazar olarak yazılar yazdı. Portsank (Bela) isimli haftalık mizah dergisi yayımladı. Bilahare Zaman ve Marmara gazetelerinde görev yaptı. Keşke isimli bir şiir kitabı ile Yengeç isimli ayrı bir kitabı vardır.

GÖÇMEN ÇİFTLİĞİ: Zekeriyaköy ile Koza Evleri arasında ve Flora Evlerinin alt kısmındadır. İsminde hara olduğu gibi, çeşitli etkinlikler yapılan tesisler de bulunmaktadır.

GÖÇMEN RANÇ (BİNİCİLİK) TESİSLERİ: Zekeriyaköy’de Göçmen çiftliği içinde olup ilgililere binicilik eğitimli verilmekte, harasında at yarışları için tay yetiştirilmektedir.

GÖÇMEN, Resai (Sarıyer, 1937- 2010): Sarıyerli işadamı. Sarıyer Pertevniyal ilkokulunu bitirdi. Ailesine ait işyerinde iş hayatına atıldı. 1928’den beri “Meşhur Sarıyer muhallebicisi” olarak işlerini yürütmektedir. Babası Şakir Efendi ve kardeşi Kemal ile birlikte müsseselerini geliştirdiler ve dalında bir numara haline getirdiler. Zamanla süt ürünlerini un ürünlerini de ilave ettiler ve börekçi olarak da hizmet vermeye başladılar. Zekeriköy’deki turistik tesisleri de örnek tesislerdir.

GÖÇMEN, Şakir (1896-1988): Arnavutluk’tan göçen bir ailedir. Sarıyer’e gelip yerleşmişler ve 1928’de merkez Sarıyer’de açtıkları “Sarıyer Muhallebicisi dükkânı ile iş hayatına atıldılar ve “Meşhur Sarıyer Muhallebicisi” müessesini meydana getirdiler.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)