Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-51

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-51
Okunma : 1.055 views Yorum Yap

İLHAN, Emin (İst.1 1951): Hasköy Spor Kulübünden transfer edildi ve üç sezon (1971-1974) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 87 lig, 4 kupa maçı olmak üzere 91 resmi ve ayrıca 32 özel maçla birlikte toplam olarak 123 maçta oynadı. 1974’de Fenerbahçe’ye transfer ederek Sarıyer’den ayrıldı. 6 kez ümit takım formasını giydi. Antrenör lisansına sahip olup; Fenerbahçe ve Sarıyer dâhil çeşitli kulüplerde teknik eleman olarak görev yaptı.

İLİKSİZ, Yaşar (Sivas, 1966): Gazeteci-yazar. İlk ve orta öğretimini İstanbul’da tamamladıktan sonra Gökçeada Atatürk Öğretmen Lisesini bitirdi. Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde okurken gazeteciliğe başladı. Mezuniyetinden sonra yerel ve ulusal gazetelerde muhabirlik, haber dergilerinde istihbarat şefliği ve yazı işleri müdürlüğü, İhlas Haber Ajansında editörlük yaptıktan sonra haber7.com Genel yayın Yönetmenliğini yürütürken emekli oldu. Sarıyer Sentez ve Marmara Sentez (yerel) gazetelerini çıkardı. Konstantin’in Sırrı, kurtarıcı ve Akdeniz Korsanları isimli üç romanı ve üç şiir kitabı var. Ayrıca T.C. Kültür Bakanlığından destekli “Siyahkalem” ve Tedirgin “Güvercinler”  adlı senaryolara imza attı. 

İLK BAHÇEKÖY CAMİİ: Bahçeköy Lozan müdillerinin bulunduğu bir semt. Yunanistan’an göç edenlerden bir grup Bahçeköy’de iskan edildiler. İbadetlerini de terk edilmiş olan Kilisede yaptılar. 1944/1945’li yıllarda ise köy içinde yeni yapılan cami kullanılmaya başlandı. Bu cami bilahare terk edildi.

İLKAN, Ruhi (Sarıyer, 1948-2021): İ.Ü. İktisat Fakültesinden mezun oldu. Yapı Kredi Bankasında Müfettiş olarak görev yaptı. Sendikacılık ve özel sektörde uzun yıllar Mali İşler Müdürlüğü yaptı. Halen Uluslararası Bağımsız Denetim firmasında baş denetçi olarak görev yapıyor. Sarıyer Spor Kulübü’nde futbol ve voleybol oynadı. Voleybol antrenörlüğü yaptı. 2 dönem yönetim kurulu üyeliği görevinde bulundu.

İLKMEN, Şeref Nuri (Senice, 1903-1983): Üniversite öğretim üyesi. Kuleli Askeri Lisesini bitirdikten sonra 1922 yılında Yüksek Orman Mektebine girdi. Buradan mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini tamamladı ve hukuk diploması aldı. İktisat Bakanlığının yabancı ülkelerde eğitim-öğretim yapacaklara verdiği bursu kazandı, Münih Üniversitesi İktisat Fakültesinde Prof. Dr. Dicterih’in yanında “Der Shutzwald in de Tükei” konulu doktora tezini hazırladı ve sınavları başarı ile vererek Doktor unvanını kazandı. Yurda döndükten sonra, Ankara Ziraat Enstitüsü Ziraat Fakültesi, Ziraat İktisadi ve Politikası Enstitüsünde Friedrich Falke’nin yanında çalışmaya başladı ve 1935 yılında Şef Asistanlığa yükseltildi. Ayrıca bu süreler içinde konunu ile ilgili ve Almanca olarak verilen pek çok dersin Türkçe çevirisini yaptı. 1940 yılında “Türkiye Vergi Sisteminde Hayvanlar Vergisi” adlı doçentlik tezini tamamlayarak Doçent oldu. 1941 yılında Yüksek Ziraat Fakültesindeki derslerinin yanında, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesinde Genel Ekonomi ve Ziraat Politikası derslerini okuttu. Aynı şekilde 1953-1954 yıllarında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde de Ziraat Politikası dersini verdi.1944 yılından itibaren İstanbul’da Orman Fakültesinde çalışmaya başladı. 22.06.1945 tarihinde Profesörlüğe yükseltildi. 1952-1958 yılları arasında İstanbul Üniversitesinde Senato üyeliği ve 1956-1958 yılları arasında Orman Fakültesi Dekanlığı yaptı. Yayımladığı Kitapları: Maliye, Sosyal Halısa Bakımından İş Prodüktivitesi ve Buna Tesir eden Amiller, Türkiye’de Vergi Sisteminde Hayvanlar Vergisi, Zirai İstihsal Vasıtalarındaki Noksanlıklar (Ayrı Baskı) ve pek çok bilimsel makale.

İMAMI AZAM CAMİİ: Fatih Sultan Mahmut mahallesinde bulunan bu camii de her hangi bir tarihi özelliği yoktur.

İMAM SUYU ÇEŞMESİ: Emirgan Camii bahçesindeki bu çeşme onarımlardan sonra eski hüviyetini tamamen kaybetmiştir (M.1957).

İMAM SUYU ÇEŞMESİ: Emirgan’da Emirgan Mektebi Sokaktadır (M.1958). Bu çeşmenin ilk yapılış tarihi belli değildir. Çeşme birkaç kez onarıldı ve her seferinde bir başka yere taşındı. Bu çeşmede İmam memba suyu kullanıldığı için “İmam Suyu Çeşmesi” adını almıştır. Kitabesinde şöyle yazmaktadır: “A. Özaltın Gel iç, 1958”. Çeşme 1958 yılında A. Özaltın tarafından onarılmıştır.

İMAM HASAN EFENDİ ÇEŞMESİ: Uskumruköy köy içinde ve Gümüşdere’ye giden cadde üzerinde bulunan bu çeşme (H.1286-M.1870), 1999 yılında S. Akdemir ailesi tarafından onarılmış ve onarım sonucu eski hüviyetini tamamıyla kaybetmiştir. Kitabesi şöyledir: “Eğer mümin ise bu âbı/Nasib olsun ana kevser şerabi/Sahib-ül hayrat Cami-i Şerif imamı/Kastamonulu Hasan Efendi İbn-i Mustafa  (1286)”.

İMAMOĞLU, KURT NEBAHAT (İst, 1961): Sarıyer Demirciköy Muhtarı. Sarıyer Kocayemiş Mahallesinde doğmuş, İlkokul, Ortaokul ve Liseyi Sarıyer’de tamamlamıştır. 25 yıllık iş hayatından emekli olduktan sonra Ata toprağı (anne 9 kuşak, baba 5 kuşak) Demirciköy’e yerleşmiştir. Sarıyer Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak; İsveç Konsolosluğu işbirliği ile 2012 yılında Sarıyer Girişimci Kadın Kooperatifi ve Sarıyer Kadın Tarım Kooperatifi Kurucu başkanlığını yapmış olup halen Sarıyer Girişimci Kadın Kooperatifinde aktif üye olarak devam etmektedir. Birçok sosyal projelerde yer alması öncü olması ile birlikte 2014 yılında Muhtar adayı olarak seçimlere katılmış 2 dönemdir Demirciköy Muhtarı olarak görev yapmaktadır. Her yıl düzenlediği Demirciköy Hıdrellez Şenliği ile köylü kadınların yiyecek, el emeği ürünlerinin kurulduğu standlar, çocuklar için çeşitli yarışmalar, atölyelerin yapıldığı şenlikler 8 yıldır devam etmektedir. Demirciköy köy okulunu düzenleyip çocuk ve kadınlara yönelik eğitici Halkeğitim kursları açtırıp çevre köyleri de kapsayan eğitim faaliyetlerine destek ve örnek olmaktadır. 

İMAMOĞLU YALISI: Sarıyer, Yenimahalle üzerindedir. İmamoğlu Yalısı olarak bilinmektedir. 19.yy. son çeyreğinde inşa edilmiş olan yalı zamanla el değiştirdi ve tamamen yıkılarak eskisine uygun şekilde yenilendi.

İNAL, Prof. Dr. Selahattin (Tarsus, 1909-1996): Üniversite öğretim üyesi.İlk, orta ve lise öğrenimini Adana’da yaptı. 1933’de Yüksek Orman Mektebinden mezun oldu. Bir süre Eskişehir Merkez Orman Mühendisliği görevinde bulundu. 1935 yılında ormancılık öğrenimini tamamlamak ve Doktora yapmak üzere Viyana’ya gönderildi. 1939’da “Viyana’da “Hochschule für Budenkultur”u tamamlayarak Orman Mühendisi unvanını aldı. II. Dünya Savaşı başlayınca 1939’da yurda döndü ve Y. Z. Enstitüsü Orman Fakültesinde Ormancılık Politikası ve Amenajman Kürsüsünde asistanlığa atandı. 1940 doktorasını tamamlamak üzere tekrar Viyana’ya gitti ve “Meşe Ağacı Kabuğundaki Tanen Miktarının Yetişme Muhiti ile Olan İlgisi” tezini tamamlayarak doktor unvanını aldı ve yurda döndü.1942-1944 tarihleri arasında başasistan olarak görev yaptı. 12.06.1950’de “Palamut Meşesi Ormanlarının Coğrafi Dağılışı, Ekonomik Önemi ve Amenajmanı Esasları”. Tezi ile Doçent oldu. 27.02.1956’da profesörlüğe yükseltildi. 1960-1962 yılları arasında İ.Ü. Orman Fakültesinde Dekanlık görevini yürüttü. Bir ay süre ile Rektör Vekilliği yaptı. 18.07.1966 tarihinde Türkiye Bilimsel Araştırma Kurumu’nun Tarım ve ormancılık Grubu Yürütme Komitesi Üyeliğine seçildi. Bu görevi Nihat Erim Hükümetinde Orman Bakanı olarak atandığı 26.03.1971 tarihine kadar yaptı. Bakanlık görevinde iken kendi isteği ile emekli oldu.16.04.1073 Naim Talu Koalisyon Hükümetinin kurulması ve Bakanlık görevinin sona ermesini takiben 16.05.1975 günü SEKA Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu üyeliğine atandı ve görevi altı yıl sürdürdü.

İNAN, Nejat (İst. 1956): Giresunspor’dan transfer edildi ve dört sezon (1976-1977 ve 1078-1981) Sarıyer’de tescilli kaldı. Bu süre içinde 27 lig, 2 B takımlar ligi, 2 kupa maçı olmak üzere 31 resmi ve ayrıca 33 özel maçla birlikte toplam olarak 64 maçta Sarıyer forması giydi. Lig maçlarında 2 ve özel maçlarda 8 gol kaydetti.

İOİDİON HALK OKULU: Yeniköy’deki okullardan biri de 1893/1894’de faaliyet gösteren İoidion Halk Okulu idi. Ancak kısa ömürlü oldu ve kapandı.

İPBÜKEN, Yalçın (İst. 1940): Sarıyerli. İ.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. İngilizce ve İtalyanca bilmektedir. Çeşitli üst düzey yöneticilik yaptı. 1970’de Koç Grubunda TOFAŞ da Personel Müdürü olarak işe başladı. 2000 Aralık ayına kadar Kofisa Trading Co. Ortadoğu Temsilciliği, Koç Holding Başkan Yardımcısı (Otomotiv), Koç HoldingKoordinatör (Organizasyon ve Metot) görevlerinde bulundu. İnceleme Danışmanlık Eğitim ve Araştırma Merkezi A.Ş. Genel müdürlüğü yaptı. Galatasaray Takımında basketbol oynadı ve Genç Milli takım formasını giydi (1953-1960), TOFAŞ SAS Kulübünü kurdu ve Başkanlığını yaptı. Türkiye Güreş Federasyonu Başkanlığı Yaptı (1987-1988). Türkiye Olimpiyat Komitesi Yönetim Kurulu Üyesidir. 2002 yılından bu yana Yalın Enstitüsü Derneği Başkanıdır.

İPEK SUYU: Sarıyer Maden Mahallesi sınırları içindedir ve Çırçır mesiresinin biraz ilerisindedir. İpek restaurantın bahçesinden ve yamaçtan çıkan suyun sertlik derecesi 6’dır.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)