Son Dakika Haberler

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-9-

SARIYER ANSİKLOPEDİSİ-9-
Okunma : 1.931 views Yorum Yap

Öteden beri Sarıyer Ansiklopedisi hazırlamayı düşünüyordum. Hayli yıl bilgi ve belge toplamak için uğraş verdim. Sarıyer ve Sarıyerlileri tanımak ve tanıtabilmek bakımından hayli zevkli bir işti.
Ansiklopediyi yazmaya başladım. Sarıyer’i coğrafi olarak yazdımsa da mahalleler, yeni yerleşim bölgeleri, yeni siteler, işyerleri o kadar büyük değişim gösteriyordu ki yetişmek mümkün değil!. Tespit ettiklerimi yazdım, fena da olmadı ama eksik kaldı. Zira bu iş bir kişi ile yapılacak bir çalışma değil. Ansiklopedi hazırlamak bir ekip işidir. En azından 30 ila 40 kişiden oluşturulmalı. Bu ekibin hazırlanan program dâhilinde görev yapılması gerekir.
Her mahalle için üç beş kişilik bir ekip görevlendirilmesi mükemmel olurdu. Bunu temin edemedim. Bilhassa Ansiklopediye girmesi gereken kişilerin tespiti ve hakkındaki bilgi toplamak olayını gerçekleştiremedim.
Sarıyer her bakımdan ilgi çeken bir ilçe, uzun yılların insan birikimi, meslek gruplarının fazlalığı, tarihi, yalılarıyla, köşkleri, sahilsarayları, köşkleri ve konakları ile ilgi alanı olan bir yer. Sarıyer önemli kişilerin; siyasetçi, devlet adamı, iş adamları, askeri erkân, sanatçıları ile gerçekten ansiklopedik bir uğraşın merkezi kabul edilebilir.
Bütün bunların bir ekip tarafından yapılması gerekirken bunu başaramadım ve bu nedenle de çalışmam yarım kaldı. Çalışmam yarım kaldı diye oflayacak-poflayacak değilim. Kütüphanemde ayrı bir dosya halinde bekletmemde yerinde bir karar olamaz. O nedenle karar verdim. Tespit ettiğim maddeleri, bilhassa kişileri ve tarihi olayları yayınlamayı uygun gördüm. Bunu da Sarıyer Times va facebookta yayınlamaya karar verdim.
Okurlar, ansiklopediye girebilecek kişilerin bulunduğunu tespit ettiklerinde, o kişi hakkında bildiklerini (Adı-soyadı, doğum yeri, yılı veya doğum ve ölüm, olarak ve öz geçmişi) yorum kısmında detay olarak aktarabilirlerse, değerlendirmeye alınabileceğini hatırlatırım).
xxx ağırlanmıştır. Yalı Necmeddin Molla öldükten (1949) sonra bakılamamış ve zamanla harap olmuştur. 25.2.1997 tarihinde geçirdiği büyük bir yangından sonra ise kaderine terk edilen yalı 2008 yılında satılmıştır.
X X X
ALPTEKİN, C. Ünal Prof. Dr. (Milas/Selimiye, 1950): Büyükdere’de ikamet etmektedir.Milas Selimiye İlkokulu, Selçuk Ortaokulu ve Muğla Ticaret Lisesinden mezun oldu (1967). Yükseköğrenimini İ.Ü. Orman Fakültesinde yaptı.1976 yılında Or. Gen. Müdürlüğü’nde mühendislik görevine başladı, Değişik bölgelerde görev yaptı. Askerlik görevini 1979 yılında tamamlayarak terhis oldu. Akademik hayatına İ.Ü. Orman Fakültesi Silvikültür Anabilim Dalı’nda asistan olarak başladı (1979). “Anadolu Karaçam’ının (Pinus nigra Arn. Ssp. Pallasina Lamb. Halmboe.)Coğrafik Varyasyonları” adlı doktora çalışması ile 1986 “Doktor”, 1990 yılında Doçent unvanını aldı, 1998 yılında Profesör oldu. Yurtiçi ve yurtdışında araştırma ve incelemelerini sürdürdü. Panellere, sempozyumlara, kongre ve konferanslara katıldı. Rapor ve tebliğler sundu. Bilimsel rapor ve makaleleri değişik meslek yayınlarında yayımlandı. Silvikültür Anabilimdalı Başkanlığını, Süs Bitkileri Yetiştiriciliği Program Başkanlığını emekli olana kadar devam ettirdi.

ALPTÜRER, Lütfü Köksal (İst. 1938): Sarıyerli, doktor. İlkokulu Kemerburgaz, Ortaokulu Sarıyer’de ve Liseyi Kabataş Lisesinde okudu. İ.Ü. Tıp Fakültesinden mezun oldu. Bolu Gerede’de hükümet Tabibi olarak görev yaptı. Haydarpaşa Numune Eğitim Hastanesinde Ortopedi ve Travmatoloji ihtisası yaptı. Sekiz yıl çeşitli hastanelerde çalıştıktan sonra Kocaeli Devlet Hastanesinde görev aldı ve Ortopedi ve Travmatoloji servisini kuranlardan biri oldu. 2003 yılında emekli oldu, Kocaeli’nde özel hastanelerde görev yapıyor.

ALTAŞ, Rıfat: Ekmekçi Rıfat olarak tanınır. Sarıyer’de bakkaldı ve Maden’de bir dönem muhtar olarak görev yaptı.

ALTAŞ, Zihni(Sarıyer, 1932-2005): Yüksek Ticaret’ten mezun olduktan sonra İşletme İktisadı Enstitüsünde öğrenimini tamamladı. Sarıyer Spor Kulübü 2 dönem yönetim kurulu üyesi olarak görev yaptı. Sarıyer Yoksulları Koruma Yurdu’nda Başkanlık yaptı. Sarıyer Spor Kulübü Divan Kurulu üyesiydi.

ALTAY, Fahrettin (İşkodra, 1880-1974): Kurtuluş Savaşı komutanı ve kahramanlarındandır. Asker ve politikacı olarak tanınır. Başkomutanlık Meydan Savaşı’nda Yunan Ordusunu kovalayarak İzmir’e giren ilk Türk süvarilerinin komutanıdır. 1880’de Arnavutluk’un İşkodra kentinde doğdu. 1902’de Harp Akademisini bitirdi. Dersim’de sekiz yıl görev yaptı. 1913’de İkinci Balkan Savaşı’nda Edirne’ye kadar ilerleyen Bulgar ordusunu püskürttü. I. Dünya Savaşı sırasında 3. Kolordu Kumandanı idi. Ulusal Kurtuluş Savaşı boyunca 12. Kolordu Komutanı olarak Delibaş İsyanı’nın bastırılmasında, 1. ve 2. İnönü Savaşları’nda ve Sakarya Savaşı’nda görev aldı. 1921’de Tümgeneralliğe terfi etti ve Süvari Grup Komutanı oldu. Kurtuluş Savaşı sonlarına doğru Uşak, Afyon ve Alaşehir çevresindeki çarpışmalarda zor görevleri üstlendi. Kaçan Yunan Ordusu İzmir’e kadar kovaladı ve bu nedenle Korgeneralliğe terfi etti. 1934’de I. Ordu Komutanlığına getirildi. Aynı yıl İran-Afganistan arasındaki sınır anlaşmazlığında hakemlik yaptı. I. Dönem TBMM’ de Mersin milletvekiliydi ve aynı zamanda asker olması nedeni ile devamlı cephede idi. II. Dönem TBMM de yine Mersin Milletvekili olarak yer aldı. Askerlik ile Milletvekilliğinin birlikte yürütmesi mümkün olmadığından Atatürk’ün isteği ile meclisten ayrıldı ve orduda kaldı. 1945’de yaş haddinden emekli oldu. Demokrat Parti’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. 1946-1950 yılları arasında DP’den Burdur Milletvekilliği yaptı. 1950’den sonra siyasi hayattan çekildi ve Emirgan’a yerleşti. “Altay” soyadı kendisi yurtdışında (İran’da bulunduğu) sırada Atatürk tarafından kendisine verildi. Türkiye İstiklal Muhaberatında Süvari Kolordusu Harekatı, İstiklal Harbimizde Süvari Kolordusu, İslam Dini ve On Yıl Savaşı ve Sonrası 1912-1922 adlarını taşıyan eserleri vardır.
ALTINSOY, Muzaffer (Hatay, 1945): İ.Ü. Orman Fakültesinden Orman Mühendisi olarak mezun oldu. Orman Teşkilatında çeşitli görevlerde bulundu. Sarıyer’de Lise öğretmenliği yaptı ve Orman İşletmesinden emekli oldu. Siyasete DYP saflarında başladı ve 1992-1994, 1994-1999 ve 1999-2004 dönemlerinde Bahçeköy Belediye Başkanı seçildi. 1994-1999 döneminde partisinden istifa edip ANAP’a geçti. Bahçeköy Spor Kulübü Başkanı olarak da görev yaptı, sosyal ve sportif amaçlı pek çok dernekte üyedir.

ALTUN, Hasan: Ticaretle uğraşıyordu. Rumelikavağı’nda iki dönem muhtarlık yaptı. R. Kavağı Spor Kulübü ve diğer sosyal derneklerde üyelikleri var.

ALTUN, Tolga (1984):Uşakspor’dan transfer edildi (2006/2007) bir sezon oynadıktan sonra ayrıldı. 2010/2011 sezonunda bu kez Beykoz’dan transfer edildi ve bir sezon daha lacivert beyazlı formayı giydi. İki sezonda Sarıyer’in 74 lig ve 15 özel maç olmak üzere 89 müsabakasında yer aldı ve lig maçlarında 7 özel maçlarda 2 olmak üzere takımına 9 gol kazandırdı.

ANTEPLİOĞLU, Kubilay (Sorgun, 1992): Profesyonel futbolcu. Kaleci olarak transfer edildi. Ve üç sezon (2017/2018; 2018/2019 ve 2019/2020) Sarıyer’de tescilli kaldı. Son sezonunun ortasında ara transferde serbest bırakıldı. Üç dönemde Sarıyer takımında 22 lig, 1 kupa olmak üzere 23 resmi ve ayrıca 4 özel maçla birlikte toplam olarak 27 maçta oynadı ve 25’şi kupa, 1’ i de Kupa maçında olmak üzere 26 gol yedi. Sarıyer’den başka Yozgat A.Ş.1461 Trabzonspor, Fethiyespor kulüplerinde oynadı.

ARICA, Erdoğan (Fatsa, 1954): Fenerbahçe’den transfer edildi ve bir sezon (1987/88) Sarıyer’de oynadı. Sarıyer’de 30 lig, 3 kupa maçı olmak üzere 33 resmi ve 4 özel maçla beraber 37 kez takımda yer aldı. 30 kez A Milli, 1 kez de Amatör Milli Takımda oynadı.

ARICI, Hasan: Demokratik Sol Partide siyasete atıldı ve 1904/1999 yerel seçimlerinde DSP listesinden Sarıyer Belediye Meclisine üye olarak seçilerek görev yaptı.

ARICI, Naz ( Ankara. 1982): Elektrik – Elektronik Mühendisidir. 2011 yılında hobi amaçlı olarak buz pateni sporuna başladı. Kısa zamanda büyük aşama kaydetti ve 2015 yılında Almanya’da yapılan Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışmasına katıldı ve şampiyon olarak altın madalya aldı. Sarıyer Belediyesinin sponsor olduğu Naz Arıcı 2016 yılında Kanada’da yapılan Uluslararası Yetişkinler Artistik Buz Pateni Yarışmalarında ülkesini temsil etti ve şampiyon olarak ikinci kez altın madalya kazandı. Önceleri antrenörlüğünü Duygu Salur, sonraları milli takım antrenörü Timuçin Özbükücü yaptılar.

ARICI, Osman (Rize, 1932- ): Sendikacı-siyasetçi. Deniz Yolları İşletmesinde çalışırken sendikacı olarak görev aldı. Uzun süre Deniz İşleri Sendikasında görev yaptı. Siyasete Anavatan Partisinde başladı ve İlçe teşkilatında çeşitli görevler yaptı. 1984-1989 döneminde Sarıyer Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan yardımcısı olarak görev üstlendi.

AROLAT, Ali Mümtaz (İstanbul, 1897-1967): Sarıyer’de doğdu (Bazı kaynaklarda 1897’de Cihangir’de doğduğu yazılmaktadır). Sarıkamış Savaşında taarruz yapmamak için direnen ve isteği kabul edilmeyince istifa eden Hasan İzzet Paşa’nın oğludur. İlk ve orta tahsilini Galatasaray Lisesinde yaptı. Umumi harbe 18 yaşında gönüllü olarak iştirak etti. 1918’de ihtiyat mülazımlığı ile terhis oldu. Tahsiline devam etti ve 1922 yılında Âli Ticaret Mektebi’ni bitirdi. Çeşitli bankalarda çalıştı. İlk şiirlerini Nedim Mecmuasında yayınladı. Güneş, Yarım, Yeni Mecmua. Dergâh, Milli Mecmua ve Varlık Mecmuasında Şiirleri yayınlandı. Şiirlerini “Bir Gemi Yelken Açtı (1926)” ve “Haydi İklimlerinden Dönen Diyor ki (1960)” kitaplarında yayınlandı.Sarıyer ile ilgili şiirleri var. Ali Mümtaz Arolat “Hece ile şiire canlı ve hareketli bir ses katarak, ileri bir şiir anlayışı ile birtakım renk, ışık, su ve gece şiirlerini terennüm eden bir şair” olarak tanınır. Şair hece şiirinden etkilenmiş, uzun yıllar hece vezni ile yazmasına karşın daha sonraları serbest nazımda şiirlerde yazmıştır.

ARVAS, Muhlis (Erciş, 1952) : İ.Ü. Hukuk Fakültesinden mezun oldu. 1980’den beri serbest avukat olarak çalışmaktadır. Siyasete Anavatan Partisi (ANAP) saflarında başladı. 1984-1991 yılları arasında ANAP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyeliğinde bulundu. Bilahare AKP geçti. Sarıyer Belediye Meclisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyesidir (2004-2009).

ASAF, Mehmet (İst. 1874-1961): Gazeteci/Edebiyatçı. Erotik roman yazımının öncüsüdür. Eğitimini tamamladıktan sonra Borsa’da çalışmış bu nedenle “Borsacı Mehmet Asaf”, “Konsolitçi Mehmet Asaf” lakapları ile anılmıştır. Yazarlığa gazeteci olarak başladı, hem gazeteci olarak çalışıyor hem de değişik tarzda eserler vermeye devam ediyordu. İttihat Terakki karşıtı olduğu için güçlüklerle karşılaşır. Sırf bu nedenle daha rahat bir yaşam sürebilmek için, ilk iki edebi romandan sonra erotik romanlar yazmaya başlar. Cilveli Rana, Fındıkçı Nigâr, İkisi de Gebe, Şivekâr Hanım, Kaymaca Kulübü, Üçü Bir Yatakta ve Kocamın Kocası erotik romanlarının bazılarıdır. Mehmet Asaf Sarıyer’de oturur. Boğaziçi onun için çok önemlidir. Havası, suyu, denizi ile vazgeçilmezidir. İşe giderken vapuru kullanması müthiş bir zenginliktir. Mehmet Asaf, Sarıyer’de Perizat isimli bir hatuna âşık olur. Ne kadar ilgilense bir araya gelemezler ve çok üzülen Mehmet Asaf, vapurla giderken Yeniköy açıklarında kendini denizin soğuk sularına bırakarak intihar eder. Ama şansı yoktur. Zira görenler derhal müdahale eder ve yazarı kurtarırlar. Roman yazmayı bırakan ve tekrar gazeteciliğe dönen Mehmet Asaf, 1931 genel seçimlerinde milletvekili olmak için aday olur ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e bir mektup yazarak şöyle der: “Muhterem Paşam, Bütün mebuslarınız Gazi Hazretlerinin izi üzerinde gidiyoruz diye namzetliklerini koydular. Bunlar mecliste evet efendicilikten başka bir şey yapmayacaklar, müsaade buyurunuzda bendenize mecliste hayır deme fırsatı düşsün.”Yazar’ın isteği milletvekili olarak adaylığının kabulü ve meclise girerek muhalefet görevini yapmaktır. Ne var ki kendi ifadesine göre meclise girmemesi için mücadele edenler buna izin vermemişlerdir. Tabii ki aday olamaz. Son dönemlerini Sultanahmet’te geçiren Mehmet Asaf 1957’de kör olur ve 1961’de vefat eder.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)