Son Dakika Haberler

Libya müdahalesinden Sarkozy’nin “suç örtme” cinayeti çıktı

Libya müdahalesinden Sarkozy’nin “suç örtme” cinayeti çıktı
Okunma : 1.193 views Yorum Yap

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy’nin; Libya lideri Muammer Kaddafi’yi devirmeye çalışan batılı liderlerin başını çekmesinin, ABD’ye bile aldırmadan müdahalenin liderliğini üstlenmesinin, Libya’yı ilk hava saldırısı emrini vermesinin nedeni anlaşılmaya başladı.

Fransız araştırmacı haber sitesi Mediapart, Sarkozy’nin; Fransa, İtalya, ABD’nin havadan vurulduktan sonra isyancılar tarafından kazığa geçirilerek öldürülen Libya Lideri Muammer Kaddafi’den 2007’deki seçim kampanyası için 50 milyon Euro yardım aldığını gösteren belgeleri yayınladı.

Guardian’a konuşan Mediapart muhabiri Fabrice Arfi, kendilerine sızdırılan belgeler arasında, şu an bir yargıç tarafından araştırılmakta olan vakayla ilgili mahkeme dosyasının da bulunduğunu belirtti. Arfi, “Bu belgelerin varlığından haberdardık ancak ilk defa içlerinde ne olduğuna dair detaylı bir bilgi edinmiş olduk. Tarihler, yerler, miktarlar gibi birçok detay var” diye konuştu.

LİBYA ZİYARETLERİNDE KONUŞULMUŞ

Dosyada yer alan bir hükümet brifing notunda, Sarkozy ile yakın danışmanlarının Libya’ya yaptığı ziyaretlere dikkat çekilerek, bu temaslarda Sarkozy’nin kampanyasına aktarılacak paraların görüşüldüğü belirtiliyor.

Sarkozy’nin seçilmesinden kısa bir süre sonra Kaddafi, Paris’e davet edilmiş, ünlü Elysée Sarayı’nın bahçesine çadır kurmuştu. Bu durum, Fransa’da büyük bir olay olmuştu.

Libya liderinin oğullarından Seyfülislam Kaddafi, Libya’da yapılan hava saldırıları sırasında, Libya’nın Sarkozy’nin 2007’deki seçim kampanyasını finanse ettiğini öne sürmüş ve Kaddafi’ye savaş açan Fransa Cumhurbaşkanı’ndan paranın iadesini istemişti. O dönemde Sarkozy’nin sözcüsü, Le Monde’a yaptığı açıklamada iddialari reddetmişti.

HİÇ KİMSEYİ BEKLEMEDEN LİBYA’YI VURMUŞTU

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, önceki yıl Libya’ya yapılan müdahaleyi başlatan kişiydi. ABD’nin gönülsüz davranması üzerine öne atılan Sarkozy, yanına da İtalya’yı alarak Libya’ya müdahale kararı vermişti. Ardından ABD de devreye girmiş ve müdahalenin NATO şemsiyesinde yapılması kararlaştırılmıştı. NATO operasyonlarında da başrolü Fransa almış, Libya’ya ilk hava saldırısını Sarkozy’nin emriyle Fransız savaş uçakları yapmıştı.

Libya lideri Kaddafi’nin konvoyunu vuran savaş uçakları da Fransız uçaklarıydı. Bu saldırının ardından muhalifler Kaddafi’yi ele geçirmişti. Kaddafi ardından kazığa geçirilerek öldürülmüştü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da müdahaleye “NATO’nun Libya’da ne işi var” diyerek karşı çıkmış, ardından da “suç örtme” cinayeti olduğu anlaşılan bu operasyona tam destek vermişti.

Kaddafi’nin 50 milyon Euro’luk yardım yaptığının ortaya çıkması, Sarkozy’nin aldığı yardımı gizlemek, belgelerinin ortaya çıkmasını önlemek için, Kaddafi’yi ortadan kaldırmak amacıyla ateşli bir biçimde Libya’ya müdahale ettiğini gösteriyor.

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)